tirsdag den 18. juni 2013

Alsidige Paul McCartney bliver i dag 71 år

af Dennis Otte
Den tidligere beatle bliver ofte betragtet som lidt af en popdreng med hang til silly love songs. Dette er utvivlsomt rigtigt, men det er kun en del af sandheden om den mangefacetterede musiker. John Lennon er ofte omtalt som den avantgardistiske og intellektuelle i The Beatles, men også han kunne skrive nogle sødmefylde kærlighedssange hele karrieren igennem.
Rent faktisk var McCartney længe før Lennon aktivt ude at snuse til de avantgardistiske miljøer, særligt i London, og deltog fx aktivt i en performance ledet af Cornelius Cardew på Royal Collage of Art i 1966, hvor McCartney bl.a. spillede på radiator (!).  
To år før Lennon og Ono fremfragte den fantastiske lydcollage ”Revolution 9” til The White Album, havde McCartney planlagt at lave et avantgardistisk album med titlen Paul McCartney Goes Too Far. Desværre blev det aldrig til et helt album i første omgang, men han var dog særdeles banebrydende med sin 14 minutter lange lydcollage ”Carnival Of Light”, ligeledes fra 1966.
Samme år lavede McCartney to eksperimenterende kortfilm, ”The Defeat Of The Dog” og ”The Next Spring Then”, begge skabt på baggrund af erfaringer med LSD. Således foregreb han Lennon og Ono’s lignende film med flere år. Han lod ikke lydsiden på disse film bestå af egen musik, men derimod J.S. Bach og The Modern Jazz Quartet. Han var begyndt at lytte engageret til mange andre typer musik end sin egen pop/rock-boldgade og havde kort forinden i samspil med producer George Martin begået filmsoundtracket The Family Way med klassisk musik. Således var han den første beatle til at udgive solorelateret musik.


Orkestermusikken og den klassiske musik vendte McCartney frygtløst tilbage til mange gange:
Liverpool Oratorio (selvbiografisk operaværk udsendt som dobbeltplade, 1991)
Standing Stone (keltisk inspireret klassisk orkestermusik udsat for kor på baggrund af langt digt af McCartney, 1997)
Ecce Cor Meum (orkestermusik/oratorium, 2006)
Ocean’s Kingdom (ballet, 2011)


Foruden disse klassiske værker har McCartney med held besøgt avantgardemusikken flere gange:
Liverpool Sound Collage (electronica/reallydcollage, 2000)
Strawberries Oceans Ships Forest (electronica-plade udgivet sammen med Youth under navnet The Fireman, 1993)
Rushes (electronica, ligeledes med Youth under navnet The Fireman, 1998)
Twin Freaks (electronica-plade sammen med DJ Freelance Hellraiser, 2005)  
Electric Arguments (ambient/house-electronica med Youth igen under navnet The Fireman, 2008)


Senest har dagens fødselar med stort held givet sig i kast med den flotte indspilning af standards på den let jazzede crooner-plade Kisses On The Bottom (2012).
Den 18. juni sidste år, da McCartney fyldte 70, afholdt den danske musiker Tim Christensen sammen med sit band The Damn Crystals og to amerikanske venner, Tracy Bonham og Mike Viola, den fremragende hyldestkoncert Pure McCartney i Store Vega i København, hvor de sammen fremførte hele McCartney’s plade Ram (1971) samt en stribe greatest hits fra eks-beatlens ofte undervurderede solokarriere.
Koncerten er udgivet på DVD/CD og DVD/LP og kan glohedt anbefales!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar