mandag den 13. januar 2014

50 års dagen for BOB DYLANs "The times they are a-changin'"

af Dennis Otte
Lånt fra Soundstation.dk
I dag er det 50 år siden BOB DYLANs tredje langspiller, The Times They Are A-Changin’, udkom. Pladen, som er produceret af Tom Wilson, består udelukkende af Dylans stemme, akustiske guitar og mundharmonika, alle sangene er selvskrevne og behandler en lang række sociale forhold som racisme, ændringer i tidsånden, fattigdom og generelle samfundsmæssige uretfærdigheder, set igennem den 22-årige digter og sangskrivers knivskarpe blik. 
Selvom den næste plade, Another Side Of Bob Dylan, i titlen antyder et ændret tematisk fokus, så kan man i vid udstrækning tale om en trilogi af The Freewheelin’ Bob Dylan, The Times They Are A-Changin’ og Another Side Of Bob Dylan. Den første eponyme LP falder her lidt udenfor, både fordi den består af andres materiale, men også fordi den er så forankret i traditionen frem for at være i sync med samtiden, som de følgende 60’er-plader i den grad var. Ja, de definerede nærmest tiden og fungerede som vejviser og brugsanvisning. Denne tidlige trilogi, som man lige lovlig forsimplet kunne betegne som protestpladerne (de rummer også regulære kærlighedssange og visionære digtudladninger), synes somme tider at stå lidt i skyggen af den NÆSTE store trilogi; den elektriske (Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited og Blonde On Blonde), som ikke blot flyttede teltpælene, men rev dem op og smeltede dem om. 
Der er ikke ét dårligt nummer på The Times They Are A-Changin’, og det siger noget om de kolossale kreative længde- og højdespring Dylan foretog, at han kunne udelade så formfuldendt smukke sange som ”Lay Down Your Weary Tune”, ”Only A Hobo”, ”Eternal Circle” og Percy’s Song”. Disse blev indspillet ved de samme sessions til pladen (6. august – 31. oktober ’63), men er sammen med andre outtakes først udkommet officielt årtier senere, selvom samtidige navne som The Byrds og Fairport Convention og Rod Stewart indspillede dem. Selvom pladens sange tager så bogstaveligt udgangspunkt i sin samtid for 50 år side, så er det nærmest forfærdende hvor aktuelle mange af problemstillingerne stadig er i dag – derfor er pladen stadig ekstremt vedkommende og frisk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar