onsdag den 19. marts 2014

I dag er det DAN TURÈLLs 68 års fødselsdag.

af Dennis Otte

I den forbindelse vil digteren, forfatteren og mediemanden blive fejret behørigt rundt omkring. Men hvad med stand up-komikeren Dan Turèll? Ham skal vi fejre med dette link: dansk stand up som det tog sig ud i 1992.





Den (halv)officielle historieskrivning siger, at det var Casper Christensen, der introducerede stand up-genren i Danmark, og sandt er det, at han var igangsættende for den stand up, som vi i et par årtier er blevet fortrolige med.

MEN! Så simple er tingene sjældent, og heller ikke i dette tilfælde. For allerede i midten af 70'erne snakkede Turèll om gerne at ville ende som en art dansk Lenny Bruce (amerikansk stand up-komiker, 1925-1966), og kunne man ikke meget vel betegne nogle af de shows Turèll gav omkring i landet i 70'erne og 80'erne - ofte med Jan Kaspersen ved klaveret - som slet og ret regulær stand up? Det havde i hvert fald ofte mere med stand up end digtoplæsning at gøre, mere med vittigheder og narrativ komik end (impro)-poesi eller historiefortælling - og han stod op, gjorde han, når han fyrede det beredvilligt kækt af. Så spørgsmålet er, om ikke "den første generation" af danske stand up-komikere i denne film i virkeligheden blot adresserer og vedkender sig deres DANske godfather?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar